Видовдан на Вучијаку у Кремни

29 јуна, 2020

На празник Светог великомуч. кнеза Лазара и свих мученика и новомученика српских, на Вучијаку код спомен храма који је посвећен наведеном празнику традиционално се одржава народни сабор.

Свету Литургију, уз присуство великог броја вјерног народа предводио је протојереј-ставрофор Душко Дринић, парох прњаворски уз саслужење протојереја Златка Гатарића, пароха у пензији. У својој бесједи о. Душко поучио је све присутне пригодним ријечима, којима је посебно нагласио духовни значај личности светог кнеза Лазара. Свијетли кнежев примјер и његов косовски завјет остао је у аманет нашем српском народу, народу који се данас бори са великим искушењима, посебно неслогом.

У току Свете Литургије извршен је и обред освећења славског жита и колача, као и парастос свим погинулим борцима од Косовског боја до данас, гдје су споменута имена и 626 војника са подручја Општине Прњавор који су пострадали у протеклом отаџбинском рату.

Након Свете Литургије, мјесни парох јереј Сретен Радишковић позвао је све присутне да се код спомен обиљежја у близини храма помоле за душу покојног команданта Вељка Миланковића и његових сабораца из војне јединице “Вукови са Вучијака”.

Због владајућих мјера заштите од вируса COVID-19 овогодишњи славски ручак одржан је у мањем капацитету, на коме су домаћини угостили око 50 званица. Част кумовања на слави припала је г-дину Горану Шарчевићу из Кремне.