Српско црквено пјевaчко друштво “Свети Георгије”

Историја Српског црквеног пјевачког друштва „Свети Георгије“ Прњавор почиње након саме изградње велелепног храма Светог Георгија у Прњавору, који тада као и данас, представља духовни центар овога мјеста око кога су се вјерни људи окупљали.
Православно црквено појање, као и друге црквене умјетности, доприносе црквеном животу свака на свој начин. А само црквено појање својом традицијоналном духовном мелодијом посебно украшава богослужење, стварајући један духовни амбијент који подстиче вјерни народ на молитву. Православна хорска црквена музика, која је код православних Срба у богослужбеној употреби од почетка 19. вијека, развија се у умјетност која црквеном пјевању даје један посебан, свечан и монументалан облик. Овај начин пјевања црквених молитви и химни прати велики историјски развој, а суштинску потпору налази у Светом Писму, гдје се описује како анђеоски хорови непрестано окружујући престо Господа Бога, узносе пјесме своме Творцу пјевајћи: „Свет, Свет, Свет је Господ над војскама…“ (Исаија 6,3).

На основу расположивих извора, свечано хорско појање у прњаворском храму спомиње се крајем XIX вијека. Због ратних дешавања на поменутом простору и због уништавања архивске грађе, веома мало се зна о појединостима из црквеног живота тога времена. На основу расположивог материјала зна се да је прво пјевачко друштвокоје је основано при храму Св. велмуч. Георгија носило име „Нада“. Тачан датум оснивања није познат. Руководилац овог хора била је свестрана и вјешта учитељица Милева Плавшић, која је у Прњавор допутовала из Сомбора. На хорском репертоару налазиле су се како духовне, тако и световне композиције. Године 1900. због непознатих разлога Плавшићева напушта Прњавор и враћа се у родни Сомбор. Убрзо послије тога и друштво „Нада“ престаје са радом, претпоставља се да је због недостатка адекватне замјене на руководећем мјесту.

Четири године послије хор ће бити обновљен али под новим именом „Бранко“, које је добио по чувеном српском пјеснику Радичевићу. Обновљено пјевачко друштво активно ће дјеловати на свом духовном музичком пољу у периоду од 1904. до 1914. године. Хором „Бранко“ дириговао је управитељ основне школе Душан Јовановић. За вријеме свог постојања хор је имао веома висок умјетнички ниво. На богослужењу изводио је Литургију познатог српског композитора Корнелија Станковића, а на репертоару налазиле су се и световне композиције као што су познате Руковети Ст. Ст. Мокрањца, пјесме Исидора Бајића, и многе друге. Велике неприлике за живот наишле су избијањем Првог свјетског рата. Окупаторске аустро-уграрске власти забраниле су рад свим српским удружењима, самим тим и Пјевачком друштву „Бранко“. Међутим, то није спријечило чланове хора да се дијелом окупљају на Литургији у цркви и да тако претрајавају његујући хорско пјевање. Много веће неприлике дошле су ратним разарењем у Другом свјетском рату, које су између осталих трагедија по православни српски народ прњаворског краја, довеле до тога да хорско пјевање потпуно замре.

Послије дужег залагања генерација парохијских свештеника и вјерног народа при храму Св. велмуч. Георгија, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Г. г. Јефрема, а иницјативом старјешине храма протојереја Душка Дринића, рад мјешовитог хора је послије више од пола вијека обновљен. Прва хорска аудиција одржана је 26. новембра 2011. године, на празник Св. Јована Златоуста који ће касније постати и Крсна слава хора. Обновљено пјевачко друштво промијенило је име у Српско црквено пјевачко друштво „Свети Георгије“ Прњавор, не прекидајући везу са претходним друштвима, на тај начин везујући се на дубоке коријене традиције хорског пјевања у Прњавору. У жељи за досљедношћу обновљени хор узео у обавезу да обради и већи дио репертоара који је у овом мјесту извођен прије више од једног вијека. Такође, додат је и избор другх духовних композиција домаћих и страних аутора.

За вријеме свог упорног рада од обнављања, хор је одговорно извршавао постављене задатке и забиљежио одређене успјехе. Одговарао је на светим богослужењима у матичном храму и у другим храмовима, одговарао је на светим Архијерејским литургијама учествујући на тај начин и на освећењима манастира, храмова и другим духовним свечаностима. Такође, наступао је разним приликама концертирајући на домаћим и страним сценама. Од 2017. године СЦПД „Св. Георгије“ Прњавор је организатор првог хорског фестивала у свом мјесту под називом „Прњаворске хорске свечаности“ који од оснивања редовно окупља хорове у љубитеље хорске музике.
Кључ досадашњег успјеха Друштва првенствено је залагање и марљивост њених чланова. Свјесни велике одговорности према богатој традицији и наслијеђеном музичком благу, труде се да исто његују, оплемењујући тако себе и све љубитеље хорске музике који их слушају.

Хором диригује јереј мр Радислав Нунић, парох II прњаворски.