Васкршња честитка протојереја Душка Дринића, старјешине храма Св. великомуч. Георгија у Прњавору

15 априла, 2017

Овим чудесним догађајем Господ је промијенио саму суштину смрти, јер се кончина човјеков живота више не назива смрт, већ уснуће. Кад се неко упокоји, вјерујући у Христу не кажу да је умро, него да је уснио у Господу, показујући тиме да последњи растанак није страшан. Смрт је била страшна до Васкрсења  Христовог, а послиј Њега није, јер је то само наш ход – прелазак са земље у вјечност, у Царство Божије. Св. апостол Павле нас учи: Јер ако вјерујем да Исус умрије и васкрсе, тако ће Бог и оне који су уснули у Исусу довести с Њим. Христовим Васкрсењем хитамо ка вјечном животу у вјечно Царство Божје.

Васкрс је празник који свима нама открива сву љепоту наше вјере, вјере која је путоказ ка једном љепшем и садржајним животу, животу у љубави, у правди, честитости и поштењу. Наша вјера нам открива Васкрслог Христа Господа, који влада живима и мртвима, Бога, који преведе из смрти у живот, са земље на небо.

Са Васкрслим Господом се и ми Божји синови, а опет и синови овог свијета, уздижемо у један нови вјечни живот, непознат свијету до Христовог Васкрсења, живот у Христу, Господу нашем и у заједници са свима Светима.

Овим великим Празником Даном Васкрсења просветимо се и загрилимо једни друге.

Рецимо свима: Браћо! Онима који нас мрзе и не воле опростимо све Васкрсењем. У васкрслој радости послушајмо савјет великог апостола Павла: Будите великодушни према свима. Гледајте да нико не враћа зло за зло; него свагда идите за добром, и међу собом и према свима.

Празник Христовог Васкрсења, браћо и сестре, јесте свопшта духовна радост међу хришћанима. И не само то.                           

Његовом Васкрсењу се радује небо и земља и сва творевина. Данас се и анђели међу собом радују славећи Васкрслог Господа и величајући Га. Данас је овим великим и радосним догађајем поражен сатана, побијеђено је зло које он наноси човјеку и васцијелом човјечанству кроз мржњу и непријатељства једних према другима.

Васкрсли Христос је омогућио да завлада мир и љубав међу људима, народима, мир и хармонија у природи, на земљи. Радујмо се и ми имајући Га непрестано пред очима, па ћемо се избавити од злога, од гријеха, мржње, пакости, злобе, како нас поучава блаженопочивши патријарх Павле.

Хранећи се тајанствено кроз Свето причешће са Васкрслим Спаситељем, сједињујемо се са Њим, живимо са Њим, чинимо све што је добро са Христом, без кога не можемо да се спасемо.

Честитајући Вам Празник над празницима – Васкрс, све Вас најсрдачније поздрављамо, најрадоснијим  Хришћанским поздравом

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!