Тема: Црквена свијећа – Литургијска секција Гимназије Прњавор

5 децембра, 2021

У недјељу 05. децембра 2021. године ученици Гимназије Прњавор који похађају Литургијску секцију имали су могућност да на један практичан начин прошире своје знање из Православне вјеронауке. Након Свете Литургије полазници су у парохијским просторијама наставили “саборовање” и том приликом савладали технику традиционалног прављења црквене свијеће- воштанице. Током рада главни акценат стављен је на смисао и суштину црквене свијеће у духовном животу хришћана. У оквиру овог Божићног поста у плану су сличне радионице које су везане за тематику најрадоснијег празника – Рођења Христовог.

Паљење, или правилније, прислуживање свијећа је символичко исповиједање, да смо ми хришћани сљедбеници пута вјере, а такође и као одговарајућа жртва Богу. То осјветљавање простора, па и по дану, подсјсећа нас, да се старамо да просвијетлимо наш ум свјетлошћу Христове истине, да загријавамо нашу душу божанском љубављу и да све више наш живот ослобађамо од природног и грјеховног мрака.

Прислуживање свијећа је, дакле, једна врста спољашњег вида наше унутрашње побожности. И кад год прислужујемо свијећу, па била она славска, божићна, васкршња, за здравље живих или за покој душа умрлих, самом паљењу претходи молитва Богу, директно или преко Светог у чију успомену ову жртву приносимо.