Спасовдан у Грабик Илови

11 јуна, 2021

Празник Вазнесења Господа и Спаса нашега Исуса Христа веома свечано је прослављен у Грабик Илови. Филијачни Вазнесењски храм, који је својом љепотом представља украс овог мјеста, прославио је своју Славу, окупивши вјернике са свих страна.

Празничну Литургију служили су протојереј-ставрофор Душкко Дринић, праох I прњаворски, јереј Сретен Живковић, парох великоиловски и протојереј Раде Савичић, парох у пензији.

Након Свете Литургије кроз служење парастоса учињена је успомена на погинуле јунаке Грабик Илове, који свој живот положише у протеклом отаџбинском рату.

Литургијско расположење након обреда Славе настављено је за трпезом љубави, која је у потпуности припремљена од домаћих плодова честитих домаћина Грабик Илове. Пријатна духовна атмосфера и лијепо гостопримство на један посебан начин одисали су љубављу и оптимизмом. Мјесни парох, протојереј-ставрофор Душко Дринић у својој здравици захвалио се свима који су својим трудом уприличили свечану прославу Слава храма и Мјесне заједнице, уз жеље да Вазнесени Господ излије на све Свој Божански благослов.

Кум овогодишње Славе био је господин др Дарко Томаш, начелник Општине Прњавор. Именовани је такође кроз обичајну здравицу изјавио да је изузетно почаствован кумством и да због тога осјећа велико задовољство, а то је и потврдио својим даровима.

Угодној атмосфери увелико је допринијело и недавно ублажавање епидемиолошких мјера, које су у протеклом периоду биле препрека за огранизовање окупљања овог типа. Домаћини су су се захвалили свим гостима због тога што су увеличали Празник, уз жеље да се ово молитвено саборовање настави и у будућности.