Спасовдан у Грабик Илови

6 јуна, 2019

Празник Вазнесења Господа и Спаса нашега Исуса Христа веома је поштован у мјесту Грабик Илова из више повода. Прославља се Слава филијалног храма у овом селу и Слава Мјеснe заједнице Грабик Илова такође. Празнична литургијска радост окупља вјерне људе из цијеле регије, јер су мјештани овог села надалеко познати по изузетном гостопримству.

Празничну Литургију служили су пртојереј Раде Савичић, парох у пензији, протонамјесник Здравко Симић, парох II слатински и јереј Сретен Живковић, парох великоиловски.

Након Свете Литургије кроз служење парастоса учињена је успомена на погинуле јунаке Грабик Илове, који свој живот положише у протеклом отаџбинском рату.

Литургијско расположење након обреда Славе настављено је за трпезом љубави, која је у потпуности припремљена од домаћих плодова честитих домаћина Грабик Илове. Пријатна духовна атмосфера и лијепо гостопримство на један посебан начин одисали су љубављу и оптимизмом. Мјесни парох, пртојереј Душко Дринић у својој здравици захвалио се свима који су својим трудом уприличили свечану прославу Слава храма и Мјесне заједнице, уз жеље да Вазнесени Господ излије на све Свој Божански благослов.

Кум овогодишње Славе био је господин Жељко Симић, предсједник Скупштине Општине Прњавор. Именовани је такође кроз обичајну здравицу изјавио да је изузетно почаствован кумством и да због тога осјећа велико задовољство, а то је и потврдио својим даровима.

Домаћини су су се захвалили свим гостима због тога што су увеличали Празник, уз жеље да се ово молитвено саборовање настави и у будућности.