Празник Силаска Св. Духа на апостоле у Прњаворском намјесништву

8 јуна, 2017

Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање Цркве Христове или Царства Божијег на земљи од Господа Исуса Христа. Од тога момента Црква Христова је почела да живи пуним животом и да расте, примањем к себи других душа. Тако да се овај празник сматра и рођенданом Цркве Христове.

Овај велики Господњи Празник свечано се прославља у цијелом православном свијету, такође свечано је прослављен и у Прњаворском крају. На Духове, по древној црквеној традицији, под у храмовима се прекрива травом и иконе се украшавају цвијећем. У зато предвиђеном дијелу Службе, плету се вјенчићи од траве, које вјерни народ користи као благослов својих домова украшавајући своје кућне иконе. 

Колико је за Цркву значајан празник Духови свједочи и чињеница да се прославља три дана. У Прњаворском крају, као и у многим другим крајевима, овај Празник се веома свечано прославља. Послије Св. Литургије врши се обред литије, чиме се молитва из храма наставља на зато одеђеним мјестима гдје се вјерници моле за благослов мјеста у коме живе. Многи вјерници празник Силаска Светог Духа прослављају као своју завјетну Славу. 

На Духовски понедјељак прослављена је Слава парохијског храма у Великој Илови (насеље Смедерево) и одржан је традиционални годишњи сабор. Светом Литургијом началствовао је протојереј Душко Дринић, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Малетића, протонамјесника Ратка Крајишника, протонамјесника Родољуба Малешевића и протонамјесника Миће Гојковића. Након Литургије, услиједио је богат културно-умјетнички програм и трпеза љубави за све присутне. 

По традицији прњаворског краја на Духовски уторак одржава се годишњи сабор у селу Отпочиваљка, које се налази у саставу Парохије лишањске. Светом Литургијом која је служена у храму Покрова Пресвете Богородице началствовао је протојереј Златко Гатарић, уз саслужење јереја Радислава Петровића и јереја Радислава Нунића. Послије Свете Литургије одржан је опоход око светога храма и припремљена је богата трпеза. 

Занимљив је настанак имена села Отпочиваљке. Главни пут који води кроз село, некада давно је био главни пут који су посебно користили трговци. Претпоставља се да је недалеко од данашње цркве постојало високо дрвеће, чије су крошње  давале могућност за “Оптпочивалиште” (тј. одмарање). На основу наведеног мјеста за одмарање и насеље је добило име Отпочиваљка. Ово мјесто, гдје већ скоро 90 година стоји свети храм, посебно одише благодаћу Духа Светога која одмара и кријепи све који са вјером долазе.