Прњаворчани на “5. видовданском сабору” у Линцу

3 јула, 2017

Ова културна манифестација традиционално се одржава у организацији Српске православне црквене општине у Линцу. 

На позив домаћина, удружења из Прњавора допутовала су у Линц у петак 30. јуна у вечерњим часовима гдје су срдачно дочакани и смјештени. У суботу 01. јула гостима је приређен веома итересантан обилазак знаменитости Линца и његове околине. Посебан утисак оставила је посјета Војног гробља (Радног логора) и Концентрационог логора у Матхаузену. Поменуто историјско мјесто страдања нашег српског народа,  углавном је свима било  познато из уџбеника историје. Посматрањем одређених грађевина и музејских експоната изазвана је тишина и посебне емоције које је било тешко описати. Посјета Матхаузену употпуњена је заупокојеном молитвом – поменом за страдале, који је служио мјесни парох протојереј-ставрофор Драган Мићић. Током обиласка отац Драган је одговарао на оређена питања која су везана за историју поменутог мјеста.

Након обиласка Линца, у 19 часова у просторијама овогодишњег домаћина КУД „Острог“, глумци Драмске сцене „Просвјета“ извели су комедију „Аудиција“. Веома интересанто извођење представе изазвала је лијепо расположење и громогласни аплауз публике која је до задњег мјеста испунила позоришну салу. 

У недјељу 02. јула „5. видовдански сабор“ почео је Светом Литургијом у храму Светог Василија Острошког у Линцу. Након Свете Литургије услиједио је програм у извођењу друштава из Прњавора. Прво је огранизатор поздравио све пристуне, а затим је протојереј-ставрофор Драган Мићић пригодном бесједом поучио присутни народ који се сабрао у светом храму. У наставку изведен је програм чији је садржај такође на тему Видовдана и Косовског боја. 

Гостопримство од стране домаћина кулминирало је трпезом љубави, која је за све учеснике програма припремљена у просторијама парохијског дома. Том приликом, у знак сјећања на лијепо вријеме проведено на Видовданском сабору у Линцу, гостима су уручени прикладни поклони. Након тога гости су се опростили од љубазних домаћина и кренули расположени пут Прњавора.