Припреме за освећење манастира Осовица

22 јула, 2017

Чин освећења манастриског храма предводиће Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење више епископа и свештеника. Такође, очекује се посјета више хиљада вјерника.

Свој скромни допринос у огранизацији ове велике духовне радости дала је и Црквена оштина прњаворска. По благослову Управе манастира Осовица у Прњавору су припремљене просфоре које ће се користити на празничној Светој Литургији. У црквеној кухињи парохијског дома у Прњавору, након непуна два дана рада, попадије Санела Дринић и Радмила Нунић, уз помоћ благочестивих хришћанки Јелене Дерајић, Љубице Моравац и Драгане Јотић, припремиле су преко 40 комада просфора. 

Иначе, просфора (грч: προσφορά – принос) је хљеб са квасцем од пшеничног брашна, воде и соли, који се приноси као евхаристијска бескрвна жртва. У Православној Цркви, хљеб који се освећује у Литургији, а средишњи дио који се вади на Проскомидији – Агнец, постаје призивом Светог Духа (Епиклеза) Тијело Христово. Преостали дио просфоре из чије средине је извађен Агнец, исијече се на ситне комадиће и као нафора подијели присутним вјернцима на завршетку Литургије.