Пређеосвећена Литругија у храму Св. вечликомуч. Георгија у Прњавору

19 марта, 2021

Вријеме свете Четрдесетнице, Великог часног поста, представља посебан и најузвишенији период у току једне црквене године, када се духовно препорађамо припремајући се за Празник над празницима. Будући да се богослужење Цркве увијек прилагођава одређеном периоду у коме се налазимо, исти је случај и са периодом свете Четрдесетнице. Наиме, богослужења у потпуности бивају прилагођена покајном периоду, свештенослужитељи носе одежде тамних боја, храм је такође „обучен“ у тамне боје, а све то нас на видљиви начин свакодневно подсјећа на покајни период у коме се налазимо.

Литургија Пређеосвећених дарова служи се само за вријеме свете Четрдесетнице, и то: у сваку сриједу и петак првих шест седмица Великог поста; у четвртак пете седмице, на Велики понедјељак, Велики уторак и Велику сриједу. Она се са слободом може назвати срцем великопосних богослужења, или једним од најомиљенијих великопосних богослужења. По древном правилу Цркве, у седмичне дане током свете Четрдесетнице, од понедељка до петка, забрањено је служити потпуну Литургију (изузев ако у те дане падне празник Благовијести), јер је радост Евхаристијског славља неспојива са покајним карактером великог поста.

Данашњу Пређеосвећену Литургију у храму Светог великомуч. Георгија у Прњавору предводио је протојереј-ставрофор Душко Дринић, старјешина храма уз саслужење јереја Милорада Ђукића, пароха кулашког и јереја Радислава Петровића, пароха лишањског. Светим Тајнама причестио се цјелокупни сабрани народ који се постом и молитвом за то припремао. Током Часног поста сваког петка редовно ће се служити ова Литургија са почетком у 09.00 часова.