Одржано предавање “Живот у парохији, живот у Христу”

6 априла, 2017

Користећи своје дугогодишње свештеничко искуство, предавач јереј мр Срђан Рољић је веома детаљно описао смисао и суштину парохијског живота. Почевши од најранијих хришћанских времена и животa првих хришћана, предавач је између осталог, објаснио како је настао сам назив парохија. Грчки назив парикија, што значи привремено обитавалиште, односио се на заједницу хришћана који су свједочили Христа не само на молитвеном сабрању, него уопште у свијету (мјесту) у коме живе. 

Парохијски живот треба да буде живот у Христу, живот пун љубави Христове која се манифестује на један индивидуалан начин, искључујући егоистички начин постојања. Парохијски живот јесте и литургијски живот, тј. живот заједнице, а парохија треба да буде радионица љубави. Парохијски живот једино се правилно може схватити ако се правилно схвата и разумије суштина Цркве.

Свештеник Рољић својим предавањем пробудио је и интересовање слушалаца, те је љубазно одговарао на сва постављена питања. У наставку, развио се један веома интересантан диалог из кога су се слушаоци поучили и доста новог сазнали. Посебно се може издвојити разговор о честој погрешној појави да парохијани напуштају своје матичне парохије, тражећи „утјеху“ у харизматичној личности одређених свештенослужитеља у другим парохијама. На тај начин, странствујући на туђем терену, хришћани занемарују Божији промисао и саму суштину Цркве. Напуштање парохије ради посјете других, може да се врши и некад се препоручује, али уз благослов свог парохијског свештеника који треба да је с тим упознат.

Задовољни предавењем слушаоци су се срдачно захвалили свештенику Срђану, желећи му још много успјеха у његовој пастирској служби и проповиједи.