Одржан музички фестивал “Прњаворске хорске свечаности”

28 новембра, 2017

Mоже се придодати и наведена одржана манифестација, која је по свом карактеру новина у низу културних дешавања у Прњавору. Фестивал је одржан под покровитељством Општине Прњавор, у организацији Српског црквеног пјевачког друштва «Свети Георгије» Прњавор.  

Наведена манифестација отворена је  25. новембра 2017. године  у 19 часова свечаним концертом у Центру за културу Прњавор. Хорови учесници били су Српско црквено пјевачко друштво „Богољубље“ Добој, Женска пјевачка група СКУД „Дервента“, Градски хор Дома културе Прњавор и хор домаћин из Прњавора. Многобројна публика имала је прилику да ужива у духовним и световним композицијама домаћих и страних аутора. 

Други дан фестивала хорови су, под руководством диригента Александра Вукојевића из Добоја, учествовали на Светој Литургији у храму Светог великомученика Георгија у Прњавору. Пригодним ријечма захвалности обратио се свим присутнима предсједник организационог одбора протојереј Душко Дринић, указавши на велику улогу хорског пјевања у богослужбеној пракси. 

Након Свете Литургије, у просторијама Светосавског клуба, у 12 часова одржано је предавање на тему „Основи хорске умјетности“. Предавач је био мр Немања Савић, професор на Академији умјетности у Бањој Луци и дугогодишњи диригент СПД „Јединство“ Бања Лука. Посјетиоци предавања имали су прилику да се упознају са богатим искуством предавача, који је, током своје музичке каријере, имао прилику да ради са разним пјевачким ансамблима. Поред теоретског дијела предавања који је, између осталог, обухватао историјат хорског пјевања на нашим просторима, посјетиоци су имали прилику да практично учествују и да науче двије хорске партитуре, упознавајући методе рада наведеног предавача. 

Српско црквено пјевачко друштво “Свети Георгије” угостило је све учеснике фестивала на својој Крсној слави Светог Јована Златоустог. Славском свечаношћу званично је и закључен и програм манифестације. 

Добри утисци које су понијели како учесници тако и посјетиоци овог музичког фестивала, јесу показатељ да је ова манифестација испунила свој циљ у промовисању хорске музике и његовању богатог културног насљеђа. На основу истих утисака очекује се да ће “Прњаворске хорске свечаности”  ући у календар редовних културних догађаја Прњавора.