Недјеља Свете Марије Египћанке

25 марта, 2018

Преподобна Марија Египћанка је рођена 344. године у Египту. Са дванаест година је побјегла од својих родитеља у Александрију, гдје је живот проводила у разврату. Послије седамнаест година оваквог живота, кренула је бродом у Јерусалим поводом неког хришћанског празника, не због поклоњења светињама Јерусалима, већ у нади да ће на том броду, у гомили ходочасника, пронаћи још љубавника за задовољење њене пожуде. Превоз бродом је плаћала својим тијелом.

Приспјевши у Јерусалим, на празник Воздвижења Часног крста, покушала је заједно са осталим ходочасницима ући у цркву, али ју је нека невидљива сила спречавала да пређе праг цркве. Схвативши да је то посљедица њеног развртаног живота, поче горко да се каје, те да рони покајничке сузе. Када је угледала икону Пресвете Богородице у дворишту цркве, усрдно се молила испред ње да јој Пресвета Мајка Божија опрости њен пређашњи живот, те обећа да неће више живјети грешно, и да ће остатак свог живота посветити Богу. Након тога, опет је покушала ући у цркву, и то овај пут успјешно. Када је цјеливала Часни Крст, на којем је разапет Господ наш Исус Христос, вратила се до оне иконе да заблагодари Богородици, и ту је чула глас који јој рече: ,,Ако пређеш Јордан, наћи ћеш мир!” Одмах је кренула до манастира Светог Јована на обали ријеке Јордан, гдје се причестила, а сутрадан је прешла ријеку Јордан и повукла се у пустињу, гдје је провела остатак живота у најстрожијем подвигу.

Отприлике годину дана прије своје смрти, испричала је цјелокупни свој живот монаху Зосими, који ју је, по Божијем промислу, за вријеме Васкршњег поста, срео у пустињи. Годину дана послије тог догађаја, Свети Зосима је причестио Свету Марију Египћанку, након чега га је Света Марија Египћанка замолила да сљедећег Васкрса опет дође на то мјесто гдје су се срели. Када је Зосима дошао након годину дана до тог мјеста, нашао је тијело упокојене Свете Марије Египћанке, поред којег је на пијеску писало сљедеће: ,,Погреби, ава Зосиме, на овом мјесту тијело смијерне Марије, предај прах праху, преставила сам се 1. априла у саму ноћ спасоносног Христовог страдања по причешћу божествених тајни.”

Недјеља Свете Марије Египћанке у Прњавору, 25.3.2018.