Недјеља Крстопоклона

10 марта, 2018

Свештеник, уз благољепно појање, на најсвечанији начин износи крст из олтара и полаже га на мјесто цјеливајуће иконе, те пред њим први чини поклоњење, а затим и сви присутни вјерници. 

Крсно дрво је у Римском Царству било оруђе на којем су мучени и усмрћивани само највећи злочинци, који нису имали привилегију римског грађанства. Јеврејски првосвештеници и старјешине народне, не могавши у својој злоби и окорјелости срца поднијети праведно корење од стране Господа и Спаса нашег Исуса Христа, који је као Син Божији, сишао с небеса, примио људско тијело од Марије Дјеве, испунио свако слово старозавјетног закона и проповиједао Пут, Истину и Живот, ухватише Христа и предадоше га суду Понтија Пилата, римског намјесника области Јудеје, затхијевајући да га римски суд казни распећем на крст. Понтије Пилат, увјеривши се да Господ Исус Христос не носи никакву кривицу на себи која би заслуживала смрт, настојаше да пусти Христа на слободу, но, у страху за свој положај као римског намјесника у Јудеји, одлучио је, по вољи јеврејских првосвештеника и старјешина, да Христа преда да буде разапет на крст.

Христовим распећем и смрћу на крсту, јеврејске старјешине се наумише наругати Сину Божијем, те понизити Њега и његову спасоносну науку. Међутим, својим тридневним Васкрсењем, Христос је побиједио смрт и наругао се њој, осветивши крсно дрво, које од тог тренутка постаје знак побједе над смрћу! О, великог и славног чуда! Некадашња најстрашнија справа за усмрићивање постаје спасоносно оружје, које, освећено Христовом смрћу и Васкрсењем, пркоси смрти и, као дика цијеле Православне Цркве, јавља свима најрадоснију вијест да Христос васкрсе!

Недјеља Крстопоклона у Прњавору 11.3.2018.