Служена Света Литургија пређеосвећених Дарова

3 марта, 2017

У молитвеном расположењу 03. марта 2017. године у храму Светог великомученика Георгија у Прњавору служена је Света Литургија пређеосвећених Дарова. Свечаним богослужењем началствовао је старјешина храма протојереј Душко Дринић, уз саслужење јереја Милорада Ђукића, пароха кулашког.

На светој Литургији учествовао је и велики број вјерника од којих су скоро сви пришли Светој Чаши и причестили се. Током Часнога поста ова древна Литургија у храму Светог Георгија биће служена сваког петка са почетком у 09.00 часова.

Суштина ове службе крије се у самом њеном имену: „Литургија пређеосвећених Дарова”. Према томе, она се разликује од литургија св. Јована Златоуста и св. Василија Великог, у којима се савршава Евхаристија, приношење и освећење светих Дарова. У току „Литургије Велике Четрдесетнице” приносимо „пређеосвећене”, тј. свете Дарове који су већ освећени на претходној Литургији. Ови свети Дарови приносе се како бисмо имали прилику да се њима причестимо и осветимо.

По свjедочењу св. Василија Великог, вјерници тога времена имали су обичај да се причешћују не само суботом и недјељом, већ и још двапут недјељно – сриједом и петком. Зато се поставља питање: како су они могли да се причешћују ван Литургије? Одговор на то је већ дат: они су могли да се причешћују светим Даровима освећеним на једној од претходних Литургија.