Ивањдан у Прњавору

8 јула, 2017

Иначе, сабори су посебни црквени догађаји када се за одређенe дане окупља више свештенослужитеља и мноштво народа из разних парохија, да молитвено прославе празник у једном мјесту. Таква духовна атмосфера, као и сваке године тако и ове, владала је и за празник Ивањдан у Прњавору. 

Торжественом Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Новак Ђурић, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Малетића, протојереја Раде Савичића, протојереја Ранка Јефтимира, протонамјесника Миће Гојковића, синђела Платона, настојатеља ман. Ступље, јереја Љубише Ђурића, јереја Сретена Живковића и јереја Милорада Ђукића. Својим хорским појањем богослужењу су допринијели и чланови СЦПД „Свети Георгије“ Прњавор.

Поучном бесједом сабраном народу обратио је се синђел Платон. Цитирајући дијелове читаног празничног Јеванђеља и Апостола, нагласио је значај молтвеног празновања. Након што је вјерном народу освјежио сјећање на чудесни догађај рођења светог Јована Претече Господњег, посебно је нагласио ријечи светог апостола Павла, како нам дани не би узалудно пролазили у за душу непотребним радњама, него да мудро користимо вријеме на спасење.

Послије завршене Свете Литургије, свештеник-домаћин протојереј Душко Дринић позвао је присутне да узму учешћа у опходу око светог храма, а затим и у трпези љубави која је била припремљена у црквеној порти.