Дјеца из дома “Рада Врањешевић” у посјети Прњавору

20 септембра, 2023

СЕПТЕМБРА /СРНА/ 19. септембар 2023. год. – Српска православна црквена општина Прњавор и старјешина Храма Светог великомученика Георгија у Прњавору протојереј – ставрофор Душко Дринић били су данас домаћини дјеци вртићког узраста из Дома „Рада Врањешевић“ Бања Лука.

„Ми смо данас угостили дјецу узраста од три до шест година. Лијеп, посебан осјећај дружења са најмлађима у нашој порти, посјетили су и свети  Храм, а потом и Бању Кулаши гдје су се могли купати у базену“ , појаснио је Дринић у изјави Срни.

Он је додао да је ово била прилика да се учини још једно добро дјело, да дјеца коју живот није мазио осјете додатну пажњу и топлину.

„ Знамо какве су све то тешке судбине, тужне приче, због чега се увијек потрудимо да дјечицу лијепо угостимо, уљепшамо им дан, орасположимо, насмијемо, да запамте боравак у Прњавору. Захваљујем  се свима који су кроз разне акције до сада помагали, а ми ћемо наставити и даље да чинимо добра дјела“ , истакао је Дринић, архијерејски намјесник прњаворски.

Ово је само једна од акција у току године православног свештенства и добротвора на подручју архијерејског намјесништва прњаворског за дјецу и омладину из  Дома „Рада Врањешевић“ која се проводи уз координацију хуманитарке Весне Радујковић из Прњавора.

Радујковићева у изјави Срни каже да је вртићка група која је боравила у посјети прњаворском архијерејском намјесништву специфична по томе што врло мало времена проводе изван Дома, а сувише су мали да би могли на излете на удаљеније дестинације, на море или планину.

„Њихово путовање је тешко организовати и зато не могу ићи на излете на која иду већа дјеца, због чега смо дошли на идеју да почнемо са посјетом Кулашима гдје су им на располагању базени за купање. Желимо да осјете слободу какву имају друга дјеца њиховог узраста“ , напоменула је Радујковићева.

Она је у разговору за Срну појаснила да нека од дјеце из Дома захваљујући оваквим излетима по први пут одлазе изван Бањалуке.

„Имали смо случајеве да дјеца узраста 12-13 година никада нису ишла мимо Бањалуке, па им је долазак у други град било нешто потпуно ново, то је за њих  неки други свијет“ , открива Радујковићева и додаје да је основна водиља њеног хуманитарног рада да Прњавор постане чврста и трајна веза са Домом и када ње не буде.

„Жеља ми је да задржимо посјете парохијама  у Великој Илови и Прњавору, да и даље заједно организујемо Божићну акцију за коју увијек имамо изузетан одзив донатора и добрих људи, да обиљежавамо рођендане ових малишана, да то остане традиција“ , каже она.

Ова хуманитарка чија је, како каже,  тајна досадашњег успјеха и изузетне сарадње са привредницима и другим људима великог срца у индивидуалном приступу сваком дјетету, његовим потребама, али и повратна информација донаторима о учињеном како би и сами могли доживјети љепоту свог доброг дјела.

„Хоћемо да причамо о добрим људима, привредници који су максимално уз нас.  Стално ме одушевљава тај начин даривања, брзина којом људи реагују на наше позиве, њихова ширина. Толико је добрих људи у овом граду, невјероватно је шта је Прњавор све спреман да уради“ , истиче Радујковићева.

Да доброчинство нема границе показатељ је и то што се ова позитивна прича из Прњавора све више шири на друге општине и градове одакле се јављају људи спремни да помогну.

„Јављају нам се људи из Дервенте, Шипова, радује ме што се прича проширила и изван Прњавора,  да су људи спознали да се може када се истински жели и хоће. Било би нам драго да се укључе и људи из других локалних заједница јер у Дому су смјештена дјеца из цијеле БиХ“ , каже Радујковићева.