Божићна радост у Прњавору

7 јануара, 2018

Творац је постао створење да људски род као створења Божија учини бесмртном и обоженом дјецом Божијом.

Иако је Васкрс највећи хришћански празник – празник над празницима, код Срба се Божић и празници везани за њега најсвечаније прослављају и обилују лијепим обичајима, који вријеме од неколико недјеља око Божића чине најљепшим и најсвечанијим периодом у цијелој календарској години.

Са великом радошћу прослављен је Божић и у храму Светог великомученика Георгија у Прњавору. На Бадњи дан, након служене Свете Литургије, у 12.00 часова дочекани су бадњаци који су традиционално довезени из одређених дијелова парохије. Уз велико присуство вјерног народа, исти бадњаци су освештани и по црквеном обичају наложени. 

У 17.00 часова служено је празнично вечерње богослужење на коме је присуствовало и мноштво дјеце. Најмлађи чланови наше парохије обрадовали су се „Божићном пијукању“ које је услиједило након богослужења.

Радост празника кулминирала је Божићном Литургијом која је служена у 05.00 часова. На торжественом богослужењу учествовало је мноштво вјерника од којих су већина примили Св. Тајну причешћа. Литургијску радост, као што је то и обичај код православних Срба, вјерници су пренијели у своје домове, гдје су у својој „домаћој цркви“ – породици, натавили да славе Рођење Господње.