Божићна честитка протојереја Душка Дринића, старјешине храма Св. великомуч. Георгија у Прњавору

10 јануара, 2018

Ове ријечи богонадахнутог црквеног пјесника, свједоче да је оваплоћење Сина Божијег и Његово Рођење, Рођење од Дјеве Марије, највеће чудо, непоновљив догађај.

„Тајна ова је велика“ да Син Божји постане Син Човјечи, дође у свијет, јави се, постане највећа историјска личност, родивши се у пећини Витлејема, градића, до рођења Сина Божијег, скоро непознатог у Палестини. Он, кога небеса и свод небески не могу обухватити, бива повијен у рукотворене људске –  пелене. Он, коме анђели на небесима поју и хвалу узносе, рађа се у окружењу бесловесних створења. Он, савршени Пастир свијета, долази у свијет међу просте, неуке витлејемске пастире.

Али, браћо и сестре, њихова чиста срца и њихове анђелске душе удостојили су пастире да од свих тадашњих житеља свијета једино они буду очевици и свједоци рођења Сина Божјег, попут тајанствене небеске звијезде, која „ те, Господе, показа у пећини, гдје су смјестили Тебе који се простором не може обухватити, Тебе коме се твар радује“, како стоји у једној Божићној пјесми.

Мудраци са Истока клањају се Рођеном Сину Божјем, клањају се Живом Господу, који је дошао на земљу да их ослободи робовању звијездама и вјеровању у слијепу судбину.

Браћо и сестре ово је наук и нама данас да не треба вјеровати којекаквим звјездогледатељима, врачарима и свима онима који „погађају будућност“ из длана, карата, и других ђаволских помагала.

Мудраци су дошли из далека да виде Цара, Цара неба и земље, Творца свега видљивог и невидљивог, Бога свемогућег и свемоћног. Њему да се поклоне… Тиме хоће да науче васцијели род људски кроз све вијекове да се треба клањати само Цару славе, коме се клањају све небеске силе: Херувими и Серафими, Престола и Господства, Арханђели и Анђели. Мудраци осјећају и знају да „ посла Бог Сина својега да примимо усиновљење“, како проповиједа Свети апостол Павле (Гал 4,4-5).

Подијелимо радост овог великог Празника са ближњима својим. Саосјећајмо у њиховој туги и жалости. Пружимо руку пуних дарова сиротима и немоћнима, попут Мудраца са Истока, који принесоше злато, тамјан и смирну Новорођеном у Витлејему. Упутимо лијепу ријеч утјехе, лепту Удовице, молитву жене Хананејке нашим ближњим. Жедног напојимо, као што учини Самарјанка Господу нашем. Нахрнимо гладног, као што је Христос нахранио мноштво. Посјетимо болесне, немоћне, остарјеле, усамљене. Даривајмо их. Молимо се Богу за њих и њихово спасење.

Помолимо се Господу за дјецу нашу и омладину нашу, да их Свевишњи сачува од свакога зла и болести, дроге, алкохола, нечистоте, злобе и мржње. Да Господ усади у њихова срца и њихове душе здравље и радост. Да им подари вјеру у Њега, дародавца свих добара. Да их огрије љубављу према себи, родитељима и ближњима, Да их оснажи надом у боље сутра, надом у Божију милост, за успјех у животу, и надом у вјечни живот у заједници са свима светима из рода нашег.

Нека би Новорођени, Младенац Господ наш Исус Христос, у наступајућој благословеној 2018. години свима Вама подарио милост, мир и свако добро, молитвама Његове мајке Пресвете Богородице и свију Светих.

Срећан Вам Божић и наступајуће ново 2018. љето Господње, уз радосни Божићни поздрав:

Мир Божји – Христос се роди!