МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

7 јануара, 2017

Љубав Божија и Његов долазак у свијет јесте сједињење неба и земље, помирење човјека са човјеком и људи са Богом. То је порука Божића, браћо и сестре. Христово рођење је појава небеског мира на земљи и позив нама, свим људима на мир и узајамно праштање. Зато су Божић и дани по Божићу које прослављамо, дани у којима је људима засијала свјетлост Богопознања. Христовим рођењем ми смо упознали Бога.
Рођење Господа Исуса Христа је дан Божији у којем су се срели, како каже Свето писмо, истина и милост, љубав и правда, и у којем су се срели Бог и човјек и загрлили се загрљајем вјечним и непролазним. Вјечни Бог примио је у наручје и загрлио пролазног и смртног човјека. Загрљај Божији тог смртног и пролазног човјека претворио је, да тако кажем, у вјечног и бесмртног човјека. Ништа тако, браћо и сестре, не загрије душу људску, људско тијело, људско срце, као што га загријава љубав према Богу и према човјеку.
И овдjе на земљи је тако. Кад ми осjећамо у овом земаљском загрљају ту снагу љубави, како ли је тек када Бог загрли човјека, када га прими у своје наручје. Ми то осјетимо кад загрлимо свог пријатеља, ми просто осјећамо снагу, да нешто излази из нас и да прелази на то љубљено створење. И обратно, када нас љубљено створење загрли, тада нас ојачава. То је та љубав, која нам говори да нисмо сами. И зато је човјек окренут љубави, а то значи да је човјек окренут заједници. Дакле, сам човјек не може да осјети шта је љубав. Кад је сам, изолован, кад никога не љуби, кад њега нико не воли и не љуби, он је усамљен, он је потпуно празан.     Да, човјек је празан без Бога и без љубави.
Кад је толика радост кад ми загрлимо једни друге, како ли је велика радост Бога видјети, Бога загрлити и како ли је тек онда кад се човјек сретне са Богом? То је Божић, браћо и сестре, загрљај – и неба и земље и човјека. Божић је дан загрљаја. И не само Божић, него и свака Литургија је загрљај Бога и човјека, која нас води да сретнемо Бога, да видимо Бога, да загрлимо Бога, првенствено нашим животом, а онда на светој Литургији кроз свето Причешће.                                    
Кад се причестимо ми пјевамо, – видјесмо Свјетлост истиниту, примисмо Духа Светога, видјесмо Бога кроз свету Тајну причешћа. На свакој Литургији, кад се причешћујемо, ми уствари изговарамо оно што изговарамо о Божићу – да је са нама Бог. Литургија нас и позива да ми доживљавамо у себи да је Бог са нама. А Он је увијек са нама ако смо ми са Њиме.
Срећан Вам Божић и наступајуће ново 2017. љето Господње, уз радосни Божићни поздрав.
МИР БОЖЈИ-ХРИСТОС СЕ РОДИ!